– Foruten nedleggelsen av trondheimskontoret for et årsiden merket vi samtidig at oppdragene fra Statoil ble merkbart færre, og at prosjekter som allerede var i gang, ble stanset og skjøvet på, sier Bård Martin Breivik.

Han var derfor ikke fryktelig overrasket da han sammen med rundt 60 kolleger ble oppsagt fra Odfjell Drilling i november i fjor. Breivik rakk å være på noen få intervjuer før rekrutteringsselskapet Eminent People tok kontakt og mente de hadde en jobb til ham.

Allerede 2. mars i år var ingeniøren på plass som prosjektleder for Bergen Eiendomsforvaltning AS, som drifter og forvalter rundt 900.000 kvadratmeter eiendommer i og rundt Bergen.

– Bård og andre fra oljeindustrien, som lett får seg jobb igjen, har en kompetanse og en vinnende personlighet som er lett å markedsføre overfor arbeidsgivere, sier Gudrun Jebsen, partner i det uavhengige rekrutteringsselskapet Eminent People.

Ikke for spesiell
Generelt tror hun de ledige oljearbeiderne som sliter mest med å få seg ny jobb, er de med veldig spesialisert oljekompetanse, og som har vært i samme selskap i veldig mange år. – De med mer generell kompetanse og som har erfaring fra flere bedrifter, er lettest å selge inn. Og kommer de først til intervju, må de selv vise frem sine beste personlige egenskaper, sier Jebsen.

Breivik og Holmegård føler ikke på det store tapet etter å ha forlatt oljenæringen. – Jeg har startet for meg selv, men føler likevel at jeg har en langt tryggere jobb i dag enn jeg hadde i fjor hos riggrederiet på Kokstad, sier Holmegård. Ikke alle like heldig Kollegaen konstaterer at grunnlønnen er omtrent den samme som før, etter at Odfjell har fjernetlojalitetsbonusen for sine ansatte.

– Viktigst er det uansett at jeg stortrives i den nye jobben, sier Breivik. De to understreker at de har kompiser og tidligere kolleger som ikke har vært like heldige og som har fått kjenne arbeidsledighet på kroppen. – Mange er familieforsørgere som plutselig føler at de ikke innfrir lenger. Og det er selvfølgelig en påkjenning.